Makulátlan takarítói Blog :-)

Makulátlan takarítói Blog :-)

A takarítói szakmáról

Szakmázz 2017

2017. október 23. - Makulátlan Tiszta Terület Kft.

Idén, 2017-ben is megrendezésre került a Szakmázz pályaválasztási rendezvény, amelynek célja, hogy a pályaválasztás előtt álló korosztály megismerkedjen az egyes szakmákkal, hogy később választani tudjon.

Ezen a két napon helyet kapott a legtöbb kézi eszközökkel végzett szakma, úgymint szakács, ács, villanyszerelő vagy épp kozmetikus. 30-40 szakterület is képviseltette magát. Az utóbbi időben már egyre inkább helyet kap a takarítás is.

szakmazz1.jpg

Évekkel ezelőtt ez a tevékenység még nem számított igazi szakmának.

Most már igen, és mi rendre eljárunk az ehhez hasonló rendezvényekre, hogy népszerűsítsük ezt a tevékenységet a fiatalok körében. Egyébként hihetetlen, hogy mennyien odajöttek, érdeklődtek és kipróbálták! Az idei évben az ablaktisztítással vonultunk fel, mivel az egy elég látványos, és kell hozzá egy kis kézügyesség is.

A két napon 500 feletti diák vagy épp tanár, szülő, kísérő járt a standunknál. Ahogy a képeken is látszik, nagy volt az érdeklődés. Mindenkinek, aki letisztított egy üvegfelületet, lufit adtunk ajándékba. De miután elfogyott (mindkét napra 250-250 db-ot vittünk ki), még mindig jöttek, hogy kipróbálják magukat.

Megtanítottunk, vagyis igazából inkább csak bevezettük vagy megmutattuk nekik az ablaktisztításnak a professzionális változatát. Nagy örömmel fogadták, és mondták, hogy „hú, ez nagyon érdekes” meg hogy nem gondolták volna, hogy ez egy ilyen összetettebb feladat, és nem csak annyiból áll, hogy odamennek egy ronggyal, lemossák, letörlik... Mivel mi professzionális vizezőkkel és lehúzókkal dolgozunk, ennek van egy pontos technikája, hogyan hajtjuk azt végre, és ezt elkezdtük megmutatni az érdeklődőknek.

Tehát a diákok döntő többsége pozitívan fogadta, úgyhogy nagyon jó sikert értünk el!

Én magam nagyon szeretek kijárni ilyen eseményekre, mert igazából itt egy olyan típusú feladatot csinál az ember, ami nem azonnali eredménnyel zárul, hanem évtizedek múltán.

szakmazz2.jpg

Hogyan néz ki és mennyi idős egy takarítóképzés?

Jelenleg még nem tart ott a takarítás, hogy iskolarendszerben választható szakma legyen, akár csak egy 2 éves képzés. Jelen pillanatban csak OKJ-s tanfolyamokon lehet elsajátítani és vizsgázni belőle. Ez részidőben 3-4 hónap. Perpillanat ezek fizetősek, és elég borsos áruk van.

Jó, mert adott esetben több nyelven is kikérhető, így az Unió területén bárhol használható, elfogadják, és lehet akár külföldön is dolgozni ezzel a szakmával.

Utána lehet továbbmenni, van olyan, hogy szolgáltatásvezető, illetve az osztrákoknál, németeknél már doktorátust is meg mestervizsgákat is le lehet rakni. Tehát van hova fejlődni ezen a területen.

Itt Magyarországon a takarítás még csak egy olyan 20-25 éve kezdett el egyáltalán valamerre haladni, nem is olyan túl régen (2005-ben) jutottunk el odáig, hogy hivatalos szakmává lett választva.

Sokszor, amikor a szakemberek összeülnek, akár egy ilyen rendezvény erejéig, akkor itt eszmecsere formájában próbálják az információkat, a tapasztalatokat átadni egymásnak. Emellett most már születnek könyvek is folyamatosan. Már néhány kiadásra is került, illetve van még pár, amelyről tudok, hogy kiadás előtt áll. Úgyhogy fejlődik ez a szakterület, és mire oda jutunk, hogy már iskolarendszerben lesz, akkorra már a teljes tananyag is rendelkezésre áll majd nyomtatott könyv formájában.

Ezáltal mégis egy minőségi szolgáltatást, munkát tud az ember kiadni a kezéből.

Jelen pillanatban a takarítás úgy működik, hogy a szereplők döntő többsége saját, pl. otthoni tapasztalatra alapozza a szolgáltatását. Elkezd kipróbálni tisztítószereket, eszközöket, különböző ötletei meg technikái vannak, aztán vagy sikerül az elvállalt munka, vagy nem. De ennek vannak leírt, hivatalos változatai meg folyamatai, és ezeket, hogyha megtanítják a frissen végzett diákoknak, akkor az elkövetkező időszakban lesznek olyan szakemberek, akik nem csak próbálkozásszerűen képesek a takarítást csinálni, hanem hajszálpontosan tudják, hogy mit és miért végezzenek, hogy a kellő eredményt kapják.

Tehát ez mindenképp egy magasabb szintű dolog.

És szerencsére nagyon sok lelkes ember van, aki szorgalmazza és építi, és kövezi ki a következő nemzedék útját. És ezek a Szakmázz típusú rendezvények is ezt erősítik: az „öreg rókák” ott vannak, és próbálják megszervezni, hogy a következő generációnak egy sokkal könnyebb utat kelljen kijárni ezekben a szakmában.

Püsök Ferenc
Makulátlan Tiszta Terület Kft.

A bejegyzés trackback címe:

https://makulatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7313062000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása