Makulátlan takarítói Blog :-)

Makulátlan takarítói Blog :-)

A PVC tisztítása

2016. december 05. - Makulátlan Tiszta Terület Kft.

pvc.jpgA PVC egy nagyon jókis, strapabíró anyag, viszont egy dolgot nagyon nem bír, méghozzá a klóros tisztítószereket!

Pedig napjainkban sajnos elég elterjedt az, hogy Domestos-szal vagy egyéb klóros tisztítószerrel dolgozunk, mert az nagyon jól fertőtlenít. Ez igaz: valóban fertőtlenít. De nem napi takarításra való, és főleg nem PVC-re!

Hogy miért? A polivinil-klorid (PVC) egy három komponensű anyag. A PVC "C" betűje, a klór, teljesen el tud vegyülni a tisztítószerben lévő klórral, és ezért a napi szintű felmosásnál lassan kioldódik. És már nem PVC-nk lesz, hanem csak PV-nk, és így kapunk egy porózus, szinte szivacsos anyagot. A harmadik összetevőt pedig menet közben pótolni fogjuk kosszal. Kosz pedig minden felmosás után marad valamennyi, amely ezekben az apró kis pórusokban (amelyből előzőleg kioldottuk a klórt) megmarad. Így egyre koszosabb felületet kapunk.

Az a takarító pedig, aki kevéssé képzett kémiából, mit lát? Hogy egyre csak koszolódik a padló! És mit csinál? Tesz hozzá még több tisztítószert, amivel hibásan még több klórt adagol hozzá! Így az még azt a kevés klórt is kioldja belőle a PVC-nkből, ami benne maradt. Ezáltal a felület megintcsak porózusabb lesz, és egyre több szennyeződés megy bele.

A burkolatfelújításnál ezeket szoktuk mi helyrehozni felületkezeléssel. Első lépésként csinálunk egy nagyon komoly alaptisztítást, amivel jó alaposan kitisztítjuk a pórusokat. Ezzel kapunk egy úgynevezett nyitott pórusú burkolatot. Ezt kell nekünk utána különféle védőrétegekkel, impregnáló anyagokkal pótolni.

Ami általában a gyártó által javasolt, az a három réteg, de előfordult olyan eset, ahol a nyolcadik rétegnél sem láttunk semmilyen javulást. Annyira porózus volt már a PVC, hogy szó szerint elszívta az összes védőréteget. Valahol a kilencedik-tizedik rétegnél kezdett megjelenni egy kis fény, és talán a tizedik réteg lett jó. De talán tizenegyediket is fel kellett vittünk.

Tehát fontos, hogy a PVC napi kezelésekor nem szabad klóros tisztítószereket használni! Sima, napi felmosáshoz javasolt általános tisztítószert használjunk csakis erre a felületre. Ugyanakkor, ha valaki azt tapasztalja, hogy nagyon rosszul néz ki a burkolat, nincs meg az eredeti fénye, akkor nyugodtan keressen meg bennünket, mert tudjuk orvosolni. :)

Forrás: makulatlan.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://makulatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4912026221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása