Makulátlan takarítói Blog :-)

Makulátlan takarítói Blog :-)

Porszívózás vagy seprés?

2016. november 17. - Makulátlan Tiszta Terület Kft.

Ebben a bejegyzésben ezt a témát járjuk körül, megpróbálunk méllyebben betekinteni:

A lépcsőház felseprésekor nem tapadó szennyeződéseknél nagyobb szemcséseket össze tudjuk szedni (ezeket még szabad szemmel is láthatjuk), a kisebbeket viszont akaratlanul is bele vagy felverjük a levegőbe. Ezek tovább lebegnek és beszívják az emberek, illetve leülepednek a vízszintes felületeken így az ablakpárkányok, korlátok, postaládákon stb...

A porszemeknek van egy úgynevezett ülepedési sebességük. Az 1 mikronnál kisebb porszemcsék körülbelül 8 órán keresztűl a levegőben maradnak. Az 5-10 mikronos porszemek pedig 3-10 perc alatt ülepednek le. A lépcsőházakat leggyakrabban napközben takarítják, így, mire hazajönnek a lakók, azt látják, hogy megint, még mindig poros minden. Délelőtt 10-kor lett takarítva majd délután 5-6 órára pedig erre érkeznek haza. Mindemellett nem mindig szakszerűen végzik a seprést, hanem csak össze-vissza csapkodnak, a lépcsőről lesodorják a port, koszt ahonnan rögtön a levegőbe kerül. Egy padlón valójában lehet óvatosan seperni. Az is előfordul, hogy a képzetlen takarító nem fokról fokra söpri le a port, hanem a korlátok mentén a lejjebb levő szintr, majd onnan söpri össze. Ez akkor mutatkozik nagyon jól, amikor a nap besüt, és a fénynyalábban látszik a levegőben keriggő por menniysége. Olyan házakban, ahol idősebbek is laknak ez kiemelten fontos, hiszen sajnos sokan küzdenek légúti betegségekkel, mint például az asztmával, plusz a takarítónak is hosszabb távon betegségeket eredményez!

Mi lenne a megoldás?
A leghatékonyabb, ha a lépcsős területeket inkább porszívóval takarítunk. Ez nagyon sokszor nehézkes tud lenni, mert eddig csak "kábeles" porszívók voltak, a cipekedés pedig körülményes. Leggyakrabban a lépcsőházban nincs is áramforrás, mert közterület, illetve kültér. Viszont most már van nekünk modern lítiumos akkumulátorunk, amely lehetővé teszi, hogy egy háti akkumulátoros porszívóval dolgozzunk. Ezek nagyságrendileg 1 órán keresztül tudnak működni.

Jöhet a felmosás!
Ez egy másik nagy probléma. Legtöbbször csak felmossák a poros lépcsőházat, ezáltal ott maradnak a vízcseppek, amelyekben rengeteg szennyeződés található még és ahogy visszaszárad, szépen foltként, maszatként jelenik meg. A víz hatására még vízkövessé is válik a felület, amely még hamarabb is koszolódik. Ha porszívóval gondosan össze van szedve előtte a por, akkor elég csak egy enyhe nyirkos felmosás, úgynevezett. nyirkos feltörlés aminek hatására sokkal szebb lesz az eredmény, és sokkal hosszabb ideig lehet megtartani ezt az állapotot. Az ablakok sem fognak porosodni egykönnyen, több ideig maradnak is tiszták. Sokkal kevesebb a po, sokkal több fény jön be a területre, jobb a közérzet is egy kicsit, kellemesebb fényesebb a lépcsőház...

 porszivozas_vagy_sepres_pusok_ferenc.jpg

Forrás:
http://makulatlan.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://makulatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1511970055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása