Makulátlan takarítói Blog :-)

Makulátlan takarítói Blog :-)

Sózás helyett

2017. január 30. - Makulátlan Tiszta Terület Kft.

sozas-helyett-kalcium-klorid_1.jpgAz elmúlt időszakban igazi telet kaptunk: hóval, jéggel, ónos esővel.

A törvény előírja, hogy a házak előtt lévő járdákat az adott ház tulajdonosának vagy a közterületért felelős szervezetnek rendben kell tartania, a havat el kell lapátolni, az utakat felsózni.

Takarítóként mi is belecsöppentünk ezekbe a munkákba: nyáron füvet nyírunk, ősszel a faleveleket takarítjuk, télen pedig havat lapátolunk.

Na most a téli időszakra több megoldás is létezik. Ha nagyobb a hó, akkor hólapát, hómaró, de akár indokolt esetben kis traktort is be lehet vetni. Jelen esetben főként a jegesedés a probléma, mivel húzós ideig volt nulla fok alatt a hőmérséklet.

Hagyományos sót nem lehet használni, mivel be van tiltva. Ennek oka egyszerű: a só befolyik a zöld, füves részekre a járdák mentén, amely aztán úgymond kiégeti a növények gyökereit.

De már erre is van megoldásunk, ezek az úgynevezett zöld sók, kalcium-kloridok. Olvasztják a jeget, sőt, a kalcium-klorid mínusz 20 fok környékén sem fagy meg, míg a sima só olyan mínusz 5-6 foknál már megfagy.

Többségében ezeket szoktuk használni. Létezik folyékony, permetezhető változatban, illetve granulátum formában. Ha pedig a jégréteg ennél komolyabb beavatkozást kíván, még mindig ott van egy csákány vagy egy jégtörő.

A kalcium-kloridnak van egy kis reakcióideje a felszórás után, majd a jeget szépen felolvasztja. Onnan pedig már lapáttal, hólapáttal el lehet tolni a jeget, és máris kapunk egy szép és járható felületet.

Igény is mutatkozik rá, hiszen sokszor van úgy, hogy éjszaka valamilyen csapadék leesik, és reggelre azt kezelni kell, hogy ne fagyjon rá az utakra.

Folyamatosan figyeljük az időjárást, lassan már jobbak vagyunk ebben, mint a hivatásosak! :)

Szerencsére az internet már segítségünkre van, számos webkamera van kihelyezve városszerte, így ezeket figyelemmel tudjuk kísérni. Látjuk, hol, merre és mi esik, és tudunk rá készülni. Összeköttetésben vagyunk a kollégákkal, így rögtön tudom, ha valahol esik, és másnap reggel menni kell havat lapátolni.

Ilyenkor természetesen hajnalban indulunk. Felpakoljuk az autónkat kalcium-kloriddal, útkálival, zöld sóval, valamint ezek különböző változataival. Tudjuk, hogy mit használunk jégre, vagy épp ónos eső előtt. Ez nagyban megkönnyíti a munkát.

Fontos pont még a megelőzés is. Ha például tudom, hogy ónos eső lesz, akkor már előtte ki tudok permetezni egy kis síkosságmentesítőt, és mire leesik az eső, már nem fog tudni megfagyni a talajon. Így nekünk sem kell annyit rohangálni másnap kora reggel, vagy épp máskor.

Így tehát kicsit elé is tudunk menni a problémáknak. Persze, ha hosszabb időn keresztül tart az esőzés, akkor ez nem működik, mert a csapadék lemossa az anyagot. Egy-egy kisebb éjszakai esőzést viszont kibír.

Mint sok más területen, itt is nagyon fontos a megfelelő információ, a megfelelő tudás.

A bejegyzés trackback címe:

https://makulatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr10012169726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása